Ana Sayfa Güncel Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde dönüşüm ve ortak akıl vurgusu

Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde dönüşüm ve ortak akıl vurgusu

76
0
Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi
Ağır ticari araç ve treyler sektörünün geleceği, 8 Mayıs’ta düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde masaya yatırıldı.

Ağır ticari araç ve treyler sektörünün geleceği, 8 Mayıs’ta düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde masaya yatırıldı. TAİD ve TREDER işbirliğiyle gerçekleştirilen zirveye, UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras ile UND Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Çetin Nuhoğlu da katılarak sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zirvede konuşan Şerafettin Aras, ağır ticari araç ve treyler sektörünün artık yalnızca araç ve ekipman üretiminden ibaret olmadığını belirterek, sektörün Türkiye’nin üretim gücü, lojistik altyapısı, ihracat kapasitesi ve küresel rekabetçiliğiyle doğrudan bağlantılı stratejik bir alan haline geldiğini söyledi.

Aras, günümüzde rekabetin yalnızca maliyetlerle şekillenmediğini ifade ederek; teslimat hızı, tedarik güvenliği, izlenebilirlik, karbon ayak izi, dijital uyum, filo yaşı, sürücü erişimi ve sınır geçiş sürelerinin sektörün yeni rekabet parametreleri olduğunu vurguladı.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras
UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras

Treyler artık veriyi de taşıyor

Zirvenin “Dijitalleşme ve Otonom Teknolojiler Işığında Treylerin Yeni Yolculuğu” temasının sektörün geçirdiği dönüşümü doğru yansıttığını ifade eden Aras, treylerin artık yalnızca yük taşıyan bir ekipman olmaktan çıktığını söyledi.

Dün treyler yük taşıyan bir ekipmandı, bugün ise veriyi de taşıyan bir teknoloji unsuruna dönüştü” diyen Aras, ağır ticari araçların bağlantılı, ölçülebilir, izlenebilir ve optimize edilebilir mobil teknoloji platformlarına dönüştüğünü belirtti.

Bu dönüşümü doğru okuyan ülkelerin yalnızca taşımacılık yapmayacağını, aynı zamanda taşımacılık teknolojisini de üreteceğini kaydeden Aras, önümüzdeki 10 yılın rekabet başlıklarının bugün şekillendiğini ifade etti.

Yatırım kararları artık daha stratejik

TAİD verilerine göre çekici pazarında 2024-2025 döneminde yüzde 6’lık daralma yaşandığını hatırlatan Aras, bu durumun yalnızca pazar küçülmesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Finansman maliyetleri, yakıt fiyatları, bakım giderleri, sigorta maliyetleri ve jeopolitik risklerin yatırım kararlarını doğrudan etkilediğini belirten Aras, ağır ticari araç yatırımlarının artık çok daha stratejik hale geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin treyler üretim merkezi olmasının yalnızca üretim kapasitesiyle açıklanamayacağını dile getiren Aras, kalite standardı oluşturmanın, teknik mevzuata hakim olmanın, test altyapısını geliştirmenin ve mühendislik kabiliyetini artırmanın da büyük önem taşıdığını söyledi.

Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi
Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı Burak Hoşgören, UND Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras ve TREDER Başkanı Seyit Arslan

Çetin Nuhoğlu: “Sektörün ortak aklı güçlü olmalı

UND Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise ağır ticari araç, treyler, lojistik ve tedarik sektörlerinin aynı platformda buluşmasının sektör adına güçlü bir mesaj verdiğini ifade etti.

Sivil toplum kuruluşlarının yalnızca temsil görevi üstlenmediğini belirten Nuhoğlu, bu yapıların aynı zamanda sektörün geleceğini şekillendiren kurumlar olduğunu söyledi. Kamu ile sağlıklı işbirliği kurulabilmesi için güçlü sektör örgütlenmelerine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Nuhoğlu, başarılı sektörlerin ortak akıl kültürüyle büyüdüğünü ifade etti.

Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin birbirleriyle rekabet ettiğini ancak sektörün geleceği söz konusu olduğunda ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten Nuhoğlu, kamuya iletilen ortak mesajların çok daha güçlü karşılık bulduğunu söyledi.

UND Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu
UND Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu

Tedarikçiler müşteri değil, paydaş

Konuşmasında tedarik sanayinin önemine de dikkat çeken Nuhoğlu, üretici ve tedarikçi ilişkilerinin klasik müşteri ilişkisi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Tedarikçiler bizim müşterimiz değil, paydaşımız” diyen Nuhoğlu, sektörün geleceğinin işbirlikleriyle şekilleneceğini, özellikle zorlu dönemlerde ortak hareket etmenin rekabet gücünü artıracağını belirtti.

Tırsan’ın 50 yılı aşkın süredir sektörde faaliyet gösterdiğini hatırlatan Nuhoğlu, Türkiye’de treyler ve lojistik ekosisteminin bugün ulaştığı seviyenin ortak emek, yatırım ve işbirliği sayesinde oluştuğunu söyledi. Nuhoğlu, zirvenin sektör adına önemli bir birliktelik ve dayanışma mesajı verdiğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz